Najbolja baklava s orasima koju ja znam i pravim samo ovu. Pravila sam i neke druge, ali od kada pravim ovu, za drugu se i ne pita.

Treba truda i prakse.

 

SASTOJCI:

Za baklavu: 
Možete praviti i pola smjese, u manjoj tepsiji.
1 kg tijesta za baklavu, što tanjih listova.
1,2 kg oraha ( 900g mljevenih, ostako sjeckani)
200 g šećera
250 g maslaca
300ml ulja
Za agdu (preljev):
1 kg šećera
1 ne špricani limun izrezan na ploškice 
0,6l vode.

PRIPREMA:

Istopite maslac i pomješajte sa uljem. Orahe sameljite i isjeckajte, promješajte s 200 g šećera. Pripremite veliku dublju tepsiju (okruglu ili četvrtastu, svejedno, ako je okrugla izrežite listove u veličini dna, a ostatke ćete slagati u srednjem dijelu, između listova). Dno premažite s malo masnoće i pospite šakom oraha, stavite list tijesta pa pospite s malo masnoće (ja to radim žlicom), pospite orasima i tako do kraja. Gornju premažite masnoćom. 
Režite oštrim nožem u male rombove i prvo pecite u jako zagrijamoj pećnici (na 220°C) pa smanjite na 150°C i sušite još oko 1h.
Kad je pečena, stavite kuhati agdu od navedenih sastojaka. Kuhajte da bude sirupasto, skoro kao med. Za to treba malo prakse. Prelijte baklavu i ostavite otkrivenu. I ljeti i zimi. To je važno da se ne "upari", već da ostane prhka a sočna. Kasnije ,nakon 10-12h, možete je držati u pećnici ili podrumu, lagano pokrivenu krpom. Ako volite da je mekša, kad je prelijete agdom, pokrijte je tacnom ili sl. da se smekša.