Kolači i slastice

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica, naravno porijeklom s bliskog istoka, ali udomaćena i kod nas. Prave se "čiste", s orasima ili sl. i sa kokosom. Za ove s kokosom zamijenite dio brašna kokosovim brašnom.

Srednje zahtijevno.

 

SASTOJCI:

250 g maslaca

200 g kiselog vrhnja

2 dl ulja ( ili biljni mrs )

1 prašak za pecivo

oštro brašno, oko 800 g, da tijesto nije ni pretvrdo ni premekano
orasi po želji

Za agdu ( preljev )

1 kg šećera

0,5 l vode 1 neprskani limun

PRIPREMA:

Od svih sastojaka napravite tijesto, ne pretvrdo, ali dovoljno da možete praviti valjčiće, oko 6-7 cm dužine, možete utisnuti po par četvrtina oraha i pritisnuti na ribež, da dobijete karakterističnu "mustru". Slažite na veliki lim, ne lijepe se, ali ako niste sigurni stavite papir. Malo narastu pri pečenju pa ne slažite pregusto. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 min na 180°c, da malo porumene.

Za preljev kuhajte šećer s vodom i limunom opranim i narezanim na šnite. Kuhajte dok ne dobijete agdu, gustoće sirupa. Treba malo prakse za to. Moraju sa žlice kapi polako padati, a kad na zadnjoj strani puhnete u sloj agde, mora se pojaviti "ruža". Najbitnije je da hladne hurmašice zalijete vrućom agdom. Ostavite ih vani, na sobnoj temperaturi ili u pećnici, ne u hladnjaku. Barem ne prva 24 h.