Jednostavno.

 

Recept je od starije amerikanke. Priča je ova. Moja sestrična je htjela kupiti gotovu smjesu za palačinke, kada joj je stara bakica prišla i rekla:"Nemoj dušo to kupovati. Palačinke je jednostavno napraviti. Piši!"

Ona je zapisala i meni također dala recept. One koje smo jeli u americi kao najbolje, ovakve su!

Sastojci za cca 6 kom, ne prevelikih, jer se prave veličine najmanje tavice. Može i manje.

SASTOJCI:

1 kup je šalica od 240 ml

1 kup mekog brašna

2 žličice praška za pecivo

malo soli

2 žlice šećera

1 kup mlijeka

1 jaje

2 žlice otopljenog maslaca

maslac za tavicu i prelijevanje ( oko 50 g)

Javorov sirup ( može med kao zamjena)

PRIPREMA:

Pomiješajte suhe sastojke. Žumanjak malo umutite žicom ili vilicom, pa ulijte mlijeko. Posebno umutite bjelanjak u čvrsti snijeg. U suhe sastojke dodajte mlijeko, polako miješajte i dodajte 2 žlice otopljenog maslaca. Tajna je u tome da se ne miješa previše. Možete i mikserom ali kratko. Žicom za snijeg, umiješajte ulupani bjelanjak i odmah pecite palačinke. Lopaticom možete još lagano malo promiješati ako mislite da je snijeg ostao gore. Tavicu premažite s malo maslaca ( na mali tanjurić ulijte malo, ubrusom mažite , najjednostavnije je!), ulijte malo smjese da dobijete krugove promjera 10-12 cm. Pecite mna laganoj vatri. Gore se počnu stvarati mali balončići i pucaju, kada ih se dosta "otvoti", probajte lopaticom okrenuti palačinku. Za dugu stranu treba manje vremena, kao i kod običnih. Prva će vam biti mjerilo.

Odmah ih prelijte žlicom otopljenog maslaca, a poslije i sirupom, medom ili po volji. Oni ih često jedu i sa voćem, pa dajte mašti na volju.