Recepata ima koliko i ljudi, baza je od prilike ista, sada ću s vama podijeliti, a varijacije na temu su neizbježne! Najbitnija je volja i praksa!

Srednje zahtijevno.

 

SASTOJCI:

500 g divljači ( srnetine ili veprovine, čistoga mesa, kockice )

500 g zrele junetine od buta

300 - 500g svinjetine isto od buta ( obično se svinjetina stavlja zbog količine mesa, tko voli janjetinu, može staviti ovčetine isti dio )

2 svinjske nogice razrezane po dužini

500- 600 g crvenog luka nasjeckanog na sitne kockice

2 česna češnjaka

2-3 mrkve sitno naribane

1-2 žlice začina, kao vegeta

papar

sol

1 lovorov list

1 žlica ljute crvene paprike

2 dobre žlice masti ili 1 dl ulja

PRIPREMA:

Na masnoći pirjajte luk, posolite ga malo i kada se počne lijepiti, podlijte s 2 dl vode. neka se pirja polako dok voda ne ispari a on postane mekan. Dodajte naribanu mrkvu pa nastavite pirjati miješajući, protisnite češnjak i promiješajte. Sada dodajte kockice divljači i junetine ( ako mislite da je junetina "mlađa" pirjajte samo divljač, ako je starija, tj. da mislite da je otrilike kao i divljač, tada može zajedno, da se ne raspada!). Miješajte dok se ne zatvore pore, pa ubacite nogice i prelijte s toliko vode da su nogice pokrivene, ali ne više. Dodajte začin, lovor ( možete ga dodati i kasnije, ili po želji izvaditi kada dobro zamiriše) i kuhajte uz povremeno miješanje. Nakon nekih 35-45 min, dodajte i svinjetinu, ona se kuha kraće, pa se stavlja kasnije da se ne raspadne. Tada zaljutite paprikom, ako ne volite ljuto, stavite slatku papriku, ili s malo ljute. Kombinirajte po želji. Neka se još kuha , pustite da isparava, nagnite poklopac na pola. Najbolje je da probate meso. Mora biti mekano, sve vrste, ali da se ne raskuha. Nogice se prije služenja izvade, ali obično uvijek ima kandidata i za njih! Probajte pa po vašem ukusu još začinite pred kraj. Neki vole ljući, što je i običaj, neki slaniji i sl. U čobanac još stavljaju gljive a i vino, neovisno jedno o drugome. Gljive stavite kada i svinjetinu, to je dovoljno. Za vino je bolje staviti ga ranije, da i meso prije omekša. Znači kada i vodu. 

Ako ste sigurni da će se sve pojesti, tada to dodajte, daje svoje arome pa je opet malo drugačije. Ako planirate podgrijavati ili ostaviti za sutra, nemojte ništa dodavati, jer obično od tih namirnica "prokisne", pokvari se. To je samo mala napomena iz iskustva!