Voće i zdravlje

Pored povrća i kiselog kupusa koji polako dolazi također bi trebali jesti i ostalo kiselo i svježe povrće. Jedite i voće, a u tekstu pročitajte nešto o nekim vrstama koje su kod nas česte a i onima koje su rijeđe.

Kruška jača srce i pomaže protiv zaštopavanja vena jer sadrži flavonoide.

 

Dunje jačaju imuni sistem kod prehlada i alergija na životinje. Sadrži Amygdalan i enzim emulsin.

Jabuke su znamo zdrave, ali znate li da održavaju mozak živahnim? Smanjuju rizik od demencije i Alzheimerove bolesti.

Danski znanstvenici su dokazali da šipak smanjuje bolove  kod zglobova i artroze. 1 žličicu praha ploda šipka ( apoteka ) umiješati u jogurt ili sl. svaki dan. Pokušajte.

Nar ili kako neki zovu isto šipak, iznimno je zdrav, pun fosfora, kalcija, kalija i željeza i nekih vitamina B.


Limeta je "sestra" od limuna, malo jačeg okusa koji je izvrstan uz ribe i u koktelima. Nema koštica i ima puno soka. Uz vitamin C ima i magnezija, kalija i fosfora, tako jača kosti i zube.

Mango je u Kini još od 1300-tih godina poznat kao voće koje ljude "podiže",pravi ih fit i pomaže pri dijetama ( 120 Kalorija). Ima puno željeza pa pomaže kod proljetnog umora i vitamina A koji je blagotvoran za kožu.

Kiwi je poznat već odavno a samo jedan kiwi ima više nego što čovjek treba vitamina C za jedan dan! Obiluje i kalijem tako da je to voće koje ne smijete preskočiti.

Papaya je voće koje možda niste ni probali. Kod nas je teško naći zrelu i ukusnu papayu, ali ako je nađete, znat ćete jer je fine arome koja podsjeća na marelice ali je puno slađa. Ima samo 60 kcal vitamina i cinka koji je važan za proizvodnju inzulina.

Litschi čita se kao liči, kod nas je nešto novo, a u Kini se spominje još 1776 god.prije Krista. To malo voće čvrste crvenkaste ljuske, koja podsjeća na neke šišarkice, unutra je sočno i bijelo želatinasto voće. Koristi se kod voćnih salata, ali i u kolačima gdje se voće jede sirovo. Puno je vitamina C i kalija i fosfora koji su važni kod gradnje kostiju.

Bijela "kuglica" je očišćeni litschi ( Liči ), stoji na neočišćenim, ove male " narančice " pored su kumquat, ovo malo u lišću je physalis.

Kumquat ste možda isto vidjeli i probali kao male narančice. Dolazi iz Kine, sad se uzgaja i u Japanu, Sj. iJužnoj Americi i u pojasu Sredozemlja, naravno i u Damaciji. To malo voće se jede cijelo, s korom, naravno dobro oprano. Daje energiju tijelu i važno je za kožu i oči jer sadrži vitamine B1 i B2 .

Physalis je voće iz južne Amerike, ali sad se sadi i u južnoj Africi.Aromatično je i slatko-kiselo.

Carambola je voće koje se kod nas već duže prodaje u većim marketima. U presjeku je zvjezdolikog oblika lijepe žute boje.Kao voće nije samo za ukrašavanje već i za zdravlje. Puno je vitamina B1 i ne jača samo nervni sistem već i jača imuni sistem i popravlja raspoloženje.

Guava je kod nas rijetka ali ne znači da je neće biti. Puna je vitamina C oko 900 mg na 100 g, znači 6 x više od kiwija, aroma je kombinacija dunje, kruške i smokve. Kao jabuka se guli i sjemenke se mogu pojesti. Izvrsna protiv gripe.

Pitahaya je tropsko voće koje sadrži i do 90% vode. Crvene ao bijele boje, meso ovoga voća je slatko osvježavajuće.

Kaki  je kod nas već duže poznat, čak ga i uzgajaju bez problema i u našim krajevima. Dolazi sa Istoka i ukusan je samo ako je zreo. Meso je staklasto, želatinasto i slatko. Najlakše se jede kad ga prepolovte i žličicom vadite sredinu do kože. Može se koristiti u voćnim salatama, u rumu ili kolačima, sigurno se mdu praviti i marmelade u kombinaciji sa nekim kiselijim voćem.

Minneola je mix između tangerine i grejpa. Malo je crvenija od naranče. Vrlo aromatična i skoro bez koštica. Dobra je za kožu i kosu jer sadrži kalijum, magnezijum i kalcijum, naravno vitamin C.

Maracuja ili passionfrucht je voće koje se prereže i jede kao želatinasta masa žličicom. Slatko-kiselkastog okusa, osvježava, smiruje nerve i podiže raspoloženje.

Podijelite s prijateljima:

Design Ventura d.o.o.