Pripreme za Uskrs

Ako slavite Uskrs, počnite razmišljati o vremenu koje imate za kuhanje i za koliko osoba ćete kuhati. Tada počnite birati recepte, da znate što ćete morati kupiti u zadnjem tjednu pred Uskrs.


Ukrašavanje i bojanje pisanica nije veliki posao, ako se pripremite na vrijeme. Na gornjoj slici su bojane u ljusci luka i to sa travom koju stavite na jaje i jaje stavite u najlon čarapu, zategnete da čvrsto drži travu uz jaje i spustite u hladnu vodu u kojoj ste potopili dosta ljuske crvenog luka. Malo posolite ili stavite malo octa i polako zagrijavajte do vrenja, pa kuhajte min.7-10 min. Druga jaja u "mreži", doista su se kuhala u mreži i to onoj najlonskoj u kojoj kupujemo krompir, luk, naranče. Postupak je isti, bez lišća, samo stavite jaje u dio mreže i stegnete pa gumicom skupite i odrežete višak ili svežete čvor i opet odrežete, pa nastavite s drugim jajima isti postupak.

Možete ukrašavati i jaja kojima ste sadržaj ispuhali ( rupca gore i dolje i pušete?! ), pa ih bojajte ili ukrasite po želji, slanim tijestom, fimo masom i sl.

Naravno, za doručak je uobičajno da se na stolu nađe kuhana šunka ( oko 1 h po kilogramu šunke i kad je kuhana, odmah je potopiti u hladnu vodu, da se "zatvori", da svi sokovi ostanu u šunki), sir i vrhnje, mladi luk i rotkvica, pisanice i sirnica, tj. slatki kruh sa sirom ili neko drugo slatko pecivo obično od dizanog tijesta. 

Ručak je, pak, nešto drugo. Količina i priprema ovisi o broju osoba, ali se obično priprema nešto svježe i posebno. juhom se obično započinje i to bogatom, domaćom.  Zec, patka, janjetina, punjena teleća potrbušina ili neko meso u omotaču od prhkog ili lisnatog tijesta. Uz to idu prilozi po želji i koji se najbolje slažu sa vrstom mesa. Salata je obično svježa, zelena, sa dodatkom mladoga luka, rotkvice i iako nisu proljetno povrće, često kupimo i rajčice i krastavce. Dresing sa vrhnjem, jogurtom ili octom, stvar je izbora i ovisi uz koje jelo ide.
Desert je kolač ili torta ukrašena Uskršnjim motivima ili kolačići isto ukrašeni. 
Nemojte zaboraviti odgovarajuća pića, koktele, vina i sl., kao i kupiti ili ispeći domaći kruh.

Uglavnom, ako kuhate kuhajte s ljubavlju, sve će uspjeti i biti izvrsno, a ako vam je to naporno, dogovorite se da kuhate naizmjenično sa drugima, tako da ne kuhate za sve blagdane vi, ili ne za svaki Uskrs. Tada je zadovoljstvo kuhanja i veće.

Podijelite s prijateljima:

Design Ventura d.o.o.