Prekrasna torta koju ćete morati praviti često, jer naprosto plane! Nema ni zrna brašna, ali zato puno toga finoga.

Zahtijevno.

 

SASTOJCI:

I kora

100 g maslaca

4 žumanjka

70 g šećera

80 g prženih mljevenih lješnjaka

60 g naribane čokolade

II kora:

1 cijelo jaje

4 jaja

100 g šećera

80 g mljevenih oraha

20 g mrvica ili mljevenog keksa

Fil:

4 žumanjka

100 g šećera

200 g slatkog vrhnja

1 vanil šećer

40 g maslaca

PRIPREMA:

Za prvu koru mutite maslac, dodajte žumanjke i šećer i dobro umutite. Zatim dodajte dio izmješanih lješnjaka sa čokoladim, lagano umješajte i ostatak dodajte naizmjenično sa čvrsto ulupanim snijegom od bjelanjaka. Lagano izjednačite i pecite u kalupu 24 cm na 180°c , u već zagrijanoj pećnici, oko 30-35 min. 

Za drugu koru dugo mutite jaje i žumanjke sa šećerom. Dodajte izmješane orahe s mrvicama pa na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pecite u kalupu iste veličine oko 20 min. 

Za kremu izmješajte žumanjke sa šećerom i dodajte vrhnje. Kuhajte na najslabijoj vatri da se zgusne, ali ne smije prokuhati. Možete kuhati i na pari, malo duže traje ali ako niste sigurni da ćete na vrijeme ocijeniti kada je gotovo, sigurnije je. Krema mora biti gusta kao i obično kreme na pari. Na kraju, kada je gotova, imiješajte vanil šećer. Ohladite je. Umutite maslac pa dodajte po malo kreme i izjednačite. 

Slažete ovako: Obje kore prerežite vodoravno. Prvo stavite onu s lješnjacima,  pa krema, pa kora s orasima , krema i tako do kraja. Okolo namažite s kremom i stavite glazuru. Ja sam zbog teme stavila ganache od 200 g čokolade i 250 ml vrhnja za kuhanje. U vruće vrhnje, ne smije prokuhati, stavite grubo narezanu čokoladu i dobro izmješate da se istopi. Malo ohladite zbog kreme u torti, pa stavite obruč i izlijete ganache. Nisam mazala tortu gore jer je dosta i ovaj deblji sloj ganache-a. Ostavila sam je u hladnjak da se dobro ohladi i do kraja ukrasila.